Powered By Blogger

Sunday, 13 May 2012

PERANCANGAN MENU

ADAKAH ANDA TAHU APAKAH ITU PERANCANGAN MENU?


Pengertian Menu
Menu adalah 1 hidangan lengkap untuk sesuatu sajian

Perkara yang perlu semasa merancang menu:
Sajian yg dirancang mesti mencukupi
Sajian perlu seimbang
Kandungan nutrien perlu mengikut keperluan masing-masing


TUJUAN MERANCANG MENU

1)Menyediakan sajian yang  mengandungi  nutrien yang diperlukan.
2)Menjimatkan masa , tenaga dan bahan makanan.
3)Menyediakan sajian yang menarik, berkhasiat dan menyelerakan
4)Mengikut anggaran belanjawan


Faktor yang mempengaruhi perancangan menu


1.Tujuan sajian (Jenis hidangan)
hendaklah berasaskan sajian majlis formal atau tidak formal (tidak rasmi)
2.Keperluan
bergantung kepada keadaan fizikal & tahap kesihatan
3.Kegemaran
setiap individu mempunyai kegemaran masing-masing
4.Perbelanjaan
mengikut peruntukan yang ditetapkan
5.Sumber makanan semasa
bahan yang dibeli semasa musimnya adalah lebih segar & murah
6.Bilangan tetamu
jumlah makanan adalah berpatutan
7.Kemudahan fizikal
alatan memasak yang lengkap memudahkan makanan disediakan, dimasak & dihidang
8.Kepelbagaian/keseimbangan sajian
variasi drpd variasi segi kaedah memasak, tekstur, rasa, warna dan jenis bahan makanan
9.Sumber tenaga & masa
Gas, elektrik & tempoh masa menyediakan makanan 







No comments:

Post a Comment