Pengertian Menu
Menu adalah 1 hidangan lengkap untuk sesuatu sajian
Perkara yang perlu semasa merancang menu:
•Sajian yg dirancang mesti mencukupi
•Sajian perlu seimbang
•Kandungan nutrien perlu mengikut keperluan masing-masing
TUJUAN MERANCANG MENU
1)Menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan.
2)Menjimatkan masa , tenaga dan bahan makanan.
3)Menyediakan sajian yang menarik, berkhasiat dan menyelerakan
4)Mengikut anggaran belanjawan
Faktor yang mempengaruhi perancangan menu
1.Tujuan sajian (Jenis hidangan)
hendaklah berasaskan sajian majlis formal atau tidak formal (tidak rasmi)
2.Keperluan
bergantung kepada keadaan fizikal & tahap kesihatan
3.Kegemaran
setiap individu mempunyai kegemaran masing-masing
4.Perbelanjaan
mengikut peruntukan yang ditetapkan
5.Sumber makanan semasa
bahan yang dibeli semasa musimnya adalah lebih segar & murah
6.Bilangan tetamu
jumlah makanan adalah berpatutan
7.Kemudahan fizikal
alatan memasak yang lengkap memudahkan makanan disediakan, dimasak & dihidang
8.Kepelbagaian/keseimbangan sajian
variasi drpd variasi segi kaedah memasak, tekstur, rasa, warna dan jenis bahan makanan
9.Sumber tenaga & masa
Gas, elektrik & tempoh masa menyediakan makanan
No comments:
Post a Comment